Programul permite definirea unor taxe si contributii suplimentare care sa se calculeze automat pe factura, corelat cu serviciul facturat in mod tipic.
Un exemplu de asemenea taxa este "Contributia pentru economia circulara" impusa de consiliul local din anumite localitati.
Pentru fiecare rand de factura cu un serviciu prestat (avand o cantitate si o perioada de aplicare), se va genera cate un rand suplimentar de factura aferent taxei sau contributiei suplimentare. Taxa se poate aplica la aceeasi cantitate ca si serviciul facturat sau la o cantitate calculata pe baza acestuia (exemplu la 25% din cantitatea serviciului facturat). De asemenea, se poate aplica doar pentru cantitatile facturate calculate din bonurile de confirmare a prestatie sau se poate calcula si in cazul cantitatilor care nu au fost calculate din bonuri ci reprezinta cantitati minime facturate in lipsa bonurilor, conform contractelor.
Pentru a defini o astfel de taxa aditionala, urmati pasii de mai jos:
1. In menu-ul facturare, accesati butonul Tarife si apoi nomenclatorul "Alte servicii".
2. Adaugati cate un serviciu pentru fiecare taxa avand cate o unitate de masura diferita si un tarif diferit. Denumirea va reflecta inclusiv unitatea de masura. Spre exemplu, completati
- la nume "Contributia pentru economia circulara per persoana"
- la unitatea de masura "pers"
- la codul UE al unitatii de masura (pt Ro-EFactura) alegeti unitatea de masura din nomenclatorul de unitati din program
- la denumirea pe factura completati "Contributia la economia circulara" (fara unitatea de masura).
- alegeti o categorie in functie de tipul taxei si cota de tva (daca se aplica sau nu tva la aceasta taxa aditionala). Spre exemplu, daca taxa e purtatoare de tva, alegeti "Salubritate".
- in subsolul tabelului din dreapta, dati click pe butonul "Click pentru a adauga un rand nou" si adaugati o perioada de valabilitate al pretului Contributiei pentru economia recirculara. Completati data de aplicare a taxei si pretul fara tva al acesteia precum si moneda (RON) apoi apasati butonul "Inchide".
- apasati butonul "Salveaza si inchide".
3. Accesati menu-ul Tarife -> Tarif standard de salubritate si cautati tariful aplicabil la numar de persoane. Dati click pe link-ul Actiune in dreptul acelui rand si alegeti "Modifica". In tabelul din dreapta cu perioadele de valabilitate ale tarifelor, adaugati un rand nou apasand butonul "Adauga un rand nou" din partea de jos a tabelului.
4. In ecranul care se deschide, completati data de aplicare, valoarea fara tva a serviciului de baza fara taxa si moneda (RON). In tabelul cu "taxe aditionale" din acelasi ecran, alegeti taxa definita anterior cu atentie (alegeti taxa care are in denumire aceeasi unitate de masura ca tariful serviciului pe care il configurati - exemplu pentru tariful "Salubritate menajera persoane fizice" care se taxeaza la numar de persoane, alegeti "Contributia la economia circulara per persoana". Completati coeficientul de calcul al cantitatii taxei: de obicei acesta este 1 (adica pentru fiecare persoana pentru care se factureaza "salubritate menajera", se va factura tot o persoana pentru "Contributia la economia circulara". NU completati coloana cu "Pretul pentru colectare selectiva" (acesta se completeaza doar in cazuri speciale).
5. Apasati "Inchide" si "Salveaza si inchide".
6. Faceti o proba sau simulara accesand "Factura simpla" din menu-ul "Facturare" si alegand sa facturati tariful si perioada in care incepe valabilitatea noului tarif. Inchideti ecranul de facturare (din X) fara a tipari factura de proba.
7. Repetati toti pasii de mai sus pentru a defini taxele aditionale si valorile serviciilor de baza + taxa per alte unitati de masura (pubela 120, pubela 240l, tona, etc).